Analysoin tässä tehtävässä lasten tietokonepeliä Alkupolku Kolmas luokka: Vaarojen vuori
Pelin juoni ja henkilöhahmot
Alkupolku Kolmannessa luokassa seikkaillaan mielikuvitusmaailmassa, Vaarojen vuoressa, robottien ja ihmeellisten keksintöjen keskellä. Pelaajan pitää etsiä vuoren sisällä johtolankoja ja kerätä pisteitä tehtävistä, joiden ratkaiseminen vaatii koulussa opittuja tietoja mm. äidinkieleen, matikkaan, luonnontieteisiin ja musiikkiin liittyen.
Elli Väläys on pelin pahis. Hän on itsekäs ja kovapäinen tyttö, joka haluaa muuttaa maailman sellaiseksi, että se vastaa hänen pähkähulluja koevastauksiaan. Ellin isä on keksijä ja hänellä on laboratorio, jonka Elli on ottanut nyt haltuunsa. Hän on lähettänyt 25 robottia menneisyyteen aikakoneella muuttamaan maailmaa sellaiseksi kun hän haluaa. Pelaajan on pelastettava nämä robotit takaisin kotiin tai muuten koko maailma kääntyy päälaelleen.
Pelaajan “neuvonantajana” ja “hyviksensä” toimii yksi roboteista, Roope, jota Elli ei onnistunut lähettämään menneisyyteen. Ellin ja Roopen välit eivät ole lämpöiset, joka on ymmärrettävää, koska Roope haluaa estää pelaajan kanssa Ellin aikeet. Elli taas yrittää kaikin tavoin estää pelaajan ja Roope-robotin suunnitelmat asettamalla heille vaikeita tehtäviä.
Juoni etenee loogisesti ja tarina on melko hyvin toteutettu. Pelissä sopivan paljon välietappeja, joten pelaaja ei tylsisty niin nopeasti, koska tasolta toiselle on melko helppoa päästä. Toisaalta jokainen taso muistuttaa ehkä liiankin paljon toisiaan ja se saattaa ärsyttää pelaajaa. Aina joka tasolla pitää etsiä luolasta neljä johtolankaa ja sitten on vielä vastattava tietovisaan. Tämä pitää tehdä yhteensä 25 kertaa. Ehkä siinä olisi voinut olla jotain vaihtelua.
Sisältö
Pelin on tehnyt yritys nimeltä Elävät Kirjat /Knowledge Adventures. Pelin tekijöiden tavoitteena on luoda pelejä, jotka auttavat lapsia oppimaan ja jotka tuovat iloa uusien asioiden oppimisesta. Peliin kuuluu tärkeitä aihepiirejä: lukeminen, muut kielelliset taidot, matematiikka, luonnontieteet, musiikki ja kuvataiteet. Pelillä halutaan tukea koulussa opittuja asioita hauskalla tavalla. Pelin ohjekirjasta selviää, että on olemassa oikein Alkupolku-sarja, johon kuuluu Naperola, Leikkilä, Eskari sekä Ekaluokka, Tokaluokka ja Tiedonpuu tämän Kolmas luokka- pelin lisäksi. Pelin nimi kertoo, minkä ikäiselle peli on tarkoitettu. Ohjekirja neuvoo lukijaansa tutustumaan paremmin Alkupolku- peleihin osoitteessa www.elavatkirjat.fi ja Alkupolkusarjaa mainostetaan myös pelin lopputeksteissä.
Oppiminen ja tieto
Pelin pelaamisessa oppii tarvittavia taitoja ja taitoja, joita tarvitsee myös pelin ulkopuolisessa elämässä. Se tukee koulussa opeteltua hauskalla, viihdyttävämmällä tavalla, eikä oppimista välttämättä aina edes huomaa kun se tapahtuu ”salaa”. Toisaalta ne kohdat, joissa oppii, ovat helposti havaittavissa ainakin näin nuoren näkökulmasta. Taitoja on pelaajalla todella oltava, sillä ilman niitä peliä on vaikea saada läpi.
Ulkoasu
Luolasta, jossa pelaaja seikkailee, on tehty mielenkiintoinen väreillä, kuvilla ja äänillä sekä niiden yhdistelyllä. Pelikentällä on yksityiskohtia, joita painamalla tapahtuu jotain hauskaa esim. kukkaruukkua painamalla sieltä pilkistää olento. Värejä on käytetty paljon, mutta ei kuitenkaan liikaa. Tekstityypit ovat selkeitä ja lasten on helppo ymmärtää niitä. Erityisesti pidän siitä, että pelin hahmot ovat uskottavia ja persoonallisen näköisiä. Lisäksi ne on piirretty hyvin. Kuvat ja äänet yhdessä toimivat yleensä hyvin, mutta joskus yhteensovittamisessa näkyy puutteita, jotka häiritsevät pelaajaa.
Pelin kohderyhmä
Peli on tarkoitettu kolmasluokkalaisille, mutta itse olen sitä mieltä, että peli on sen ikäisille aika haastava. Suosittelen sitä myös 4.-6- luokkalasillekin. Jotkut tehtävät ovat niin vaativia, että myös aikuisille riittäisi pohdittavaa ja suoritettavaa.
Omat mielipiteeni pelistä
Olen itse pelannut tätä peliä ala-asteella ja pidin siitä, koska siinä oli avuksi koulussa opittu tieto. Peli oli vaikeustasoltaan sopiva. Meni kuitenkin kauan ennen kuin sain sen läpi, joten tekemistä riitti. Kuitenkaan peli ei ollut liian vaikea ja siksi sitä jaksoi pelata. En vain pitänyt siitä, että peli oli joka tasolla lähes samanlainen. Pelin on toteutettu hyvin kuvien, värien ja äänen osalta. Peli vaikuttaa turvalliselta, eikä se näytä vahingoittavan lapsia, paitsi jos sitä pelaa aivan liian paljon.